Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Linnés Bröllopsstuga

Linnés Bröllopsstuga

I den gamla bergsmansgården gifte sig 1739 Carl von Linné med Sara Elisabeth Moraea. I anslutning till bröllopsstugan finns en återskapad 1700-tals trädgård omhägnad av ett unikt staket, så kallat standtun. I de sex växtbäddarna växer kulturväxter och medicinalväxter med anknytning till bygden, som stormhatt, bondtobak, mästerrot, åbrodd och rosenmalva. Där växer även bärbuskar, med röda och svarta vinbär, krusbär samt äppelträd och körsbärsträd. Den inhägnade trädgården omges av en pastoral miljö med utsikt över landskap och betesmarker. Framför bröllopsstugan ligger gårdsplanen med en trädkrans av ask, lönn och alm.
 
Svedens gård är en av de gamla bergsmansgårdar som vuxit upp runt Hosjön och vars marker uppodlades redan under medeltiden. Gårdens namn (Sveden) syftar på den första fasen i arbetet med att skapa en gård med tillhörande odlad mark som kunde ge människor försörjning (svedjebruk).
 
Gården är klassad som byggnadsminne, nationellt Linnéminne och ingår i Världsarvet Faluns bergsmanslandskap. Vid Svedens gård är det oftast liv och rörelse. Här bedrivs idag ridverksamhet och sommartid erbjuds guidade visningar i bröllopsstugan och den tillhörande trädgården.

Linnés Bröllopsstuga

 

Ägare
Falu kommun

Adress
ca 6 km öster om Falun, vid Hosjön

Telefon
023-821 62
E-postadress
christina.staberg@falun.se

Hemsida
www.falun.se/kultur

Öppettider
Se hemsida

Service
28/6 - 10/8 2018
Visning kl. 11 och 14 tisdag-fredag
Kaffe med kaka/smörgås kan förbokas för grupper.

För funktionshindrade
Trädgården är belägen på plan mark

» Visa med Google kartor
Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50