Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Puttbo

Puttbo

Bakom scoutstugan i Puttbo döljer sig en gammal barockträdgård. Trädgården kan idag bara anas, men delar av den har börjat att röjas fram. Information på platsen saknas och för besökaren kan det vara svårt att föreställa sig hur trädgården en gång sett ut. Gården i Puttbo är en mellanstor bergsmansgård från tidigt 1600-tal. På uthusen är trädörrarna i äkta barock med typiskt rutmönster. Trädgården anlades under samma tid som Stabergs barockträdgård.

I barockträdgården på baksidan fanns en örtagård och olika odlingar anlagda i terrasser. Ritningar över anläggningen finns från 1757. Två terrasser med rester av fruktträd och växter finns kvar av den gamla trädgården. Trädgården inramas av stenrösen. Längst ner i trädgården slingrar sig en bäck med förbindelse med Stålmyran och Igeltjärn. Lämningar från en skvaltkvarn och en smedja kan anas. Kanalen som också går genom trädgården är en del i omfattande vattenprojekt för att förse Falu gruva med vatten.

Till Puttbo kom Carl von Linné ridande julen 1733 tillsammans med studiekamraten Carl Sohlberg, vars far var bergsman. Den fattige Linné stannade ett halvår i bergsmansgården.

Puttbo

 

Ägare och förvaltare
Saknas
Adress
Mellan Falun och Källslätten

Kontaktperson
Björn Fahlén

Telefon
070-665 89 47

E-postadress
Saknas
Hemsida
Nej

Öppettider
Alltid öppen

» Visa på Google karta

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50