Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Stora Hyttnäs

Stora Hyttnäs

På Stora Hyttnäs i Sundborn kan du uppleva atmosfären i ett autentiskt högborgerligt sekelskifteshem med en typisk 1800-tals trädgård i tysk stil. 
 
Hit flyttar 1881 det nygifta paret Henrika och Pontus Linderdahl. De bygger om trädgården från att ha varit en mera typisk bergsmansträdgård till en prydnadsträdgård. Skisser, förslag och ritningar finns bevarade och förslaget till trädgård har troligen ritats av Gustaf Erik Björk på Spadarvet. Snirklande grusgångar, bersåer, rabatter anläggs över hela övre delen av trädgården och även en stor köksträdgård. Särskilda trädgårdspigor och drängar anställs för skötseln. 
 
Berättelsen om Stora Hyttnäs tar sin början vid Kopparbergets storhetstid på 1600-talet. Då som hem till förmögna bergsmän och som platsen för kopparhyttor. Detta gör Stora Hyttnäs till en del i Världsarvet Faluns bergsmanslandskap. Huset och trädgården visas sommartid och ett omfattande program ordnas med pelargondag, midsommarfirande, underhållning, trädgårdsvandringar och Hyttnäsdagen.

Stora Hyttnäs

 

Ägare och förvaltare
Linderdahlska Stiftelsen

Kontaktperson
Ann-Kristin Wiborg, ordförande i
stiftelse

Adress
Carl Larssons väg 5

Telefon
073 550 6225

E-postadress
storahyttnas@telia.com

Hemsida
www.storahyttnas.se

Öppettider
Se hemsida

Service
Café.Toalett.Handikapptoalett

Skyltning
Skylt vid Carl Larssongården

» Visa på Google karta

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50