Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Carl Larsson-Gården

Carl Larsson-Gården

I trädgården vid Lilla Hyttnäs i Sundborn är det lätt att känna sig hemma. Trädgården anlades av Karin och Carl Larsson i slutet av 1800-talet och visar på hur en svensk konstnärsfamilj vid den tiden kunde leva i enlighet med konst- och hantverksidealen i den engelska arts & crafts-rörelsen.
 
Här utformade Karin och Carl en utemiljö som var en del av hemmet. De älskade blommor och tyckte om att vistas utomhus, men var inga trädgårdsexperter.
 
Trädgården är utformad efter en folklig tradition och växte fram allt eftersom åren gick. Den är vacker och personlig med inspiration från åren i Frankrike och från olika resor. 

Karin klarade det hårda klimatet – odlingszon 5 – genom att odla känsliga växter i kruka och förvara dem inomhus under vintern. Genom Carls målningar kan vi idag få en god bild av vilka växter som odlades på Lilla Hyttnäs. I trädgården finns fortfarande idag iris, pion, vallmo, och prästkragar men även nerium och Afrikas blå lilja.
 
Trädgården runt Carl Larsson-gården är en del av Sundbornsbyn och gården är förklarad som byggnadsminne.

Carl Larsson-Gården

 

Ägare
Carl och Karin Larssons släktförening

Adress
Carl Larssonsväg 12
790 15 Sundborn.

Telefon
023-600 53

E-postadress
info@carllarsson.se

Hemsida
www.carllarsson.se

Öppettider
Se hemsida

Trädgårdsvisning
Lördagar mellan 30 juni–28 juli kl 14.00 erbjuder Carl Larsson-gården en annorlunda trädgårdsvisning, där besökaren får uppleva miljöerna från Carl Larssons berömda målningar och höra berättelserna om familjen Larssons liv i deras gröna vardagsrum.

Barnvisning och skaparverkstad
Mellan 1 juli och 5 augusti kan man boka barnanpassade visningar kl 15.00. I trädgården finns det också då möjlighet för barnen att måla, precis som Carl Larsson själv gjorde. Eftersom det finns ett begränsat antal platser rekommenderar vi att ni förhandsbokar plats på trädgårdsvisningen och barnvisningen.

Service
Café och restaurang, galleri, shop, toaletter.

Anpassning för funktionshindrade: Delvis

Skyltning
Skyltas från RV 80 och från centrala Sundborn.

» Visa på Google karta


Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50