Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Karlfeldtsgården i Sjugare

Karlfeldtsgården i Sjugaren

Med en hänförande utsikt över vattnet ligger Erik Axel Karlfeldts trädgård med stor blomrikedom i ängar och perenna rabatter. Det är en trädgård för meditation och vandring där ”natur och ande finna varandra” belägen i en sluttning ner mot sjön Opplimen.

1921 köper Erik Axel Karlfeldt Ollasgården i Leksandsbyn Sjugare. Efter den nye ägaren får den namnet Sånggården, i dagligt tal Sångs. Gården blir dock allmänt känd som Karlfeldtsgården. Trädgården på Sångs anläggs efter önskemål av den växtintresserade och i botanik bevandrade Erik Axel Karlfeldt. Han ger trädgårdsarkitekten Ester Claesson i uppdrag att formge trädgården och i samråd väljs växter. Ester följer traditionen under denna tid, inspirerad av såväl Englands arts & crafts-rörelse som tysk trädgårdsstil.

Trädgården är byggd i terrasser med lusthus och lustgård, och med en stor mängd lövträd, rosor, medicinalväxter och perenner (ca 250 arter). Planen är enkel och växtvalet balanserat.

De nuvarande ägarna har pietetsfullt vårdat och utvecklat den trädgård som fanns på Karlfeldts tid. Växtkompositionerna är gjorda med stor omsorg, liksom delarna med ängsmark. Ständigt sker en komplettering av växtmaterialet.

Sedan sommaren 1992 har gården varit öppen i Bo och Gunbritt Berggrens regi, ägarna till gården. Sommarens öppethållande beskrivs under rubriken ”Aktiviteter”. Gården, inklusive trädgård, är en privat bostad och ej tillgänglig för besök utöver beskrivna evenemang.

Karlfeltdsgården i Sjugare

 

Ägare
Gunbritt och Bo Berggren

Adress
Sjugare bygattu 22
793 90 Leksand

Telefon
0247-600 28, 070-580 1195

E-postadress
info@sangs.se

Hemsida
www.sangs.se

Aktiviteter
Konsert med Anna Ihlis i samarbete med Musik vid Siljan, tisdagen den 3 juli kl. 14.00.
Se program http://www.musikvidsiljan.se. Biljetter, 250 kr, säljs vid entrén i samband med konserten.

Vandring i dikt och doft, leds av Gunbritt Berggren varje torsdag i juli kl.17.00 Ca 1 ¼ timme. Entré 80 kr. Anmäl gärna, dock ej nödvändigt, 070/580 11 95.

Skyltning
Karlfeldsgården med kringla och Sjugare skyltat från riksväg 70.

» Visa på Google karta

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50