Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Munthes HildasholmHildasholm är en raritet bland Dalarnas trädgårdar och utgör ett mycket värdefullt tillskott till det stora utbudet av stilar. Med sina många och olikartade trädgårdsrum är den ett intressant exempel på hur Hilda, född Pennington-Mellor omsätter sitt hemlands engelska parkideal till det nordiska landskapet.

Hildasholm, tidigare känd som Stengården, byggs av Axel Munthe under åren 1910–1911. Enligt familjetraditionen ger han Stengården i morgongåva till sin hustru. Egendomen får efter Hildas död 1967 namnet Hildasholm. Det är hon som ritar och låter anlägga trädgården, som har bestått ett helt sekel.Det är en trädgård att vandra i, med en sekvens av trädgårdsrum, var och en med sin tydliga karaktär. Den gula trädgården, Eneträdgården och Den nedsänkta trädgården har alla sitt eget tema. Fontänträdgården ligger på en udde i Siljan med Brunnsträdgården belägen strax bortom. I söderläge finns många olika sorters blommor som ger karaktä- ren av en engelsk trädgård. I norrläge finns figur- klippta granar.Hildasholm är skapad för promenader och upp- levelser, utblickar, vacker natur och vindlande stigar. I caféet kan man köpa en kaffekorg och välja plats fritt i trädgården.

Munthes Hildasholm är skyddad som byggnads- minne.

 

Ägare
Stiftelsen Hildasholm

Adress
Stiftelsen Hildasholm
Box 64, 793 22
Leksand (Klockaregatan 5).

Telefon
0247-100 62

E-postadress

bokning@hildasholm.org (bokning)

munthes@hildasholm.org (övrigt)


Hemsida
www.hildasholm.org

Öppettider

Se hemsida


Service
Café med kaffekorgar, museibutik som säljer litteratur och souvenirer relaterade till Axel Munthe. Varor med engelsk anknytning som t.ex. tvålar, penslar, akvarellfärger m.m.

Aktiviteter: 
Skördefest, guidade turer i trädgården, konserter, kurser, spökvandringar m.m.

För funktionshindrade:
Ej huvudbyggnaden. Större delen av trädgården är tillgänglig.


Skyltning
Skylt vid Leksands kyrka

» Visa på Google karta

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50