Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Villa Norhaga

Villa Norhag

Vid sekelskiftet byggde ett antal Falubor stora sommarvillor vid Hinsnoret. Märkligast är det nationalromantiska Norhaga. Det är ett av hedemoraarkitekten Lars Wahlmans mest särpräglade projekt. Från början var det tänkt som en mindre bergsmansstuga åt ingenjör Lars Yngström, men det kom att växa till en hel anläggning i liggtimmer med totalt 15 byggnader. Här finns platser som Humlebersån, Vildvinsbersån, Torvsoffan, Marsyas tempel, Blomsterklädd kulle, Lekstugeholmen, Ankhuset, Tvättstugan och Kallbadhuset.

Tomten som Norhaga ligger på omfattar cirka 16 hektar. Vilda ytor samsas med mer tuktade rabatter, gångar och gräsytor. Idag är trädgårdsanläggningen i törnrosasömn, men över hela trädgården finns osynliga eller synliga linjer i form av gångar, pergolor och sittplatser. Arkitekten skapade en helhetsanläggning, där han konstnärligt utformade varenda del, från byggnader till möbler och enstaka bruksföremål som eldgaffeln. Liksom då det gäller byggnadernas arkitektur präglas även parken av en förening av drömmen om det genuint svenska med moderna brittiska trädgårdsideal. Vita björkar och skrovliga tallar kombineras med intima rosenprydda trädgårdsrum.

Helheten av byggnad, inredning och trädgård är stark på Norhaga. Planen som arkitekt Lars Wahlman gjort håller mycket hög klass, liksom genomförandet och alla detaljer. Då byggnaden är en privatbostad ger den en god bild av en hemmiljö från förra sekelskiftet. Under början av 90-talet har alla uthus renoverats. En diskussion har förts om att förklara Norhaga som byggnadsminne.

Collage Villa Norhag

 

Ägare och förvaltare
Clas Yngström

Adress
Hinsnoret 32, 791 93 Falun

Telefon
023-313 13, 073-600 06 83

E-postadress
syllany@hotmail.com, clas@skyhighblues.com

Öppettider
Öppet efter överenskommelse

Service
Ingen service
För funktionshindrade: Ej anpassad

Skyltning
Ingen skyltning

» Visa på Google karta

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50