Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Skriv ut

Trädgårdar

Startbild Trädgårdar

Varje trädgård har sin personlighet och själ. De är en produkt och skapelse av sin tid. Någon har genom arbete och inspiration gjort dem till det du möter idag. I broschyren (som finns på turistbyråerna i Dalarna) kan du läsa om människan bakom verken och hur strömningar i tiden har påverkat växtval och gestaltning. Ibland har tidens tand gått hårt åt trädgårdarna. Vissa har rustats upp, andra sover sin törnrosasömn.

På din trädgårdsresa ska du inte jäkta dig igenom ett antal anläggningar. Ta dagen på dig och låt varje anläggning ge dig sitt speciella budskap. Lär dig vilka växter som går att odla i ett nordligt klimat, olika sorters fruktträd och rossorter som har funnits här i länet i hundratals år. Ta in utsikten över Siljan, eller över blånande skogklädda höjder i Källslätten.

Två trädgårdar är i år för första gången öppnade för allmänheten nämligen Rällsjöbrittas trädgård och Villa Norhaga. I den första kan hitta gamla örter som försiktigt letats fram i en förvildad gårdsmiljö och i den andra njuta av en sekelskiftesmiljö ritad av en av våra främsta arkitekter från den tiden.

 
Rällsjögården
Rällsjögården
Muntes Hildasholm
Muntes Hildasholm
Stjärnsunds Herrgård
Stjärnsunds Herrgård

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50