Trädgårdar i dalarna
Blåklocka


Länkar Turistbyråer länkar
Skriv ut

Turer/Karta

Vi har valt ut fyra trädgårdar i fyra väderstreck lämpliga att koppla ihop till en tur. Men du komponerar naturligtvis ihop en egen tur om du så önskar.

Turer
Villa Blåkula Vattnäs örtagård Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare Munthes Hildasholm Hannnelotte Kindlunds trädgård Stora Hyttnäs Carl Larsson-gården Linnés bröllopsstuga Puttbo Gamla Staberg Villa Norhaga Bäsna handels- och visningsträdgård Ekoparken i Borlänge Dala-Floda Värdshus Stjärnsunds herrgård Garpenbergs herrgård Karlfeldtsgården i Karlbo Disponentparken Grängesberg Källslätten Rällsjögården I den östra turen möter du bergsmännens landskap där kopparmalmen och skogen utgjorde förutsättningar för en blomstrande industri på 1600-talet. Här finner du även de båda trädgårdarna i Stora och lilla Hyttnäs. Skildrade i Carl Larssons akvareller och alltjämt sinnebilden för den svenska drömmen om sommaren. Södra Dalarna visar på herrgårdskulturen med tydlig influens av den engelska romantiska parken. Du gör en resa till de gamla bruken och bruksmiljöerna där malmen bearbetades och förädlades.

Norrut far du till Siljansbygden dit generationer av svenskar sökt sig för att möta fäbodar, byar och en levande folklig kultur. Vid sekelskiftet hemvist för en rad betydande kulturpersonligheter. I den sista rundturen far du till Källslätten, svår att hitta men väl värd mödan. Via Ornässtugan med dess intressanta historik till en mycket personlig handelsträdgård i Bäsna och avsluta med en måltid tillredd av närodlad ekologisk gröda i Dala-Floda.

 


Östra stråket

21. Kniva trädgård
1. Stabergs bergsmansgård
2. Linnés bröllopsstuga
3. Carl Larsson-gården
4. Stora Hyttnäs

Västra stråket
5. Källslätten
6. Bäsna handels- och visningsträdgård
7. Dala-Floda Värdshus
8. Ornässtugan

Södra stråket
9. Stjärnsunds herrgård
10. Garpenbergs herrgård
11. Karlfeldtsgården i Karlbo
12. Disponentparken Grängesberg
13. Ateljé Y

Norra stråket
14. Munthes Hildasholm
15. Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare
16. Zorngården

Övriga
17. Puttbo
18. Hannnelotte Kindlunds trädgård
19. Villa Norhaga
20. Rällsjögården

Nätverket Trädgårdar i Dalarna Evalotta Ersson 0241-220 50