År 1896 stod Grängesbergs gruvors park med tillhörande Disponentvilla färdig att tas i bruk. I början av 1980-talet övergick fastigheten i privat ägo och förutsättningarna för att sköta parken förändrades. År 1995 bildades ”Trädgårdsföreningen Disponentparken”, en ideell förening med syfte att restaurera och återskapa parken efter gammalt ritningsmaterial. Från att ursprungligen ha varit förbjuden mark för gemene man öppnade föreningen parken för allmänheten i september 1996.
Idag är den vackra parken ett populärt utflyktsmål för både stora och små. Här finns servering med härliga smaker av hembakat och enklare lunch året runt, möjlighet till konferens- och festbokning samt bed & breakfast med frukostrum. Vår till höst hålls växthusen öppna med försäljning av plantor och parken anordnar även workshops, kurser och evenemang utifrån årstidernas växlingar.
Den engelska parken är uppdelad i olika avdelningar. Här finns bland annat en köksträdgård, en fruktträdgård, en rhododendrondal och en äldre lindallé. Mycket av det som skördas i parken återfinns på menyn och förädlas till försäljning. Parken är under återuppbyggnad och utvecklas med inslag av permakulturprinciper.
Från och med 2016 drivs verksamheten av Grängesbergs DispPark AB, svb. Bolaget är ett av flera sociala företag i Ludvika och är icke vinstdrivande. Bolaget har för närvarande 26 aktieägare som består av både företag och privatpersoner med intresse av att stötta verksamheten vid Disponentparken. Här finns visionen om att skapa en arbetsmarknad för alla samt en hållbar utveckling för människa och miljö. Våren 2020 startades föreningen Disponentparkens vänner, vars syfte är att vara stödjande i parkens skötsel, att delta i evenemang samt ha egna medlemsaktiviteter i parken. För aktuella erbjudanden och evenemang vid Disponentparken, se hemsida, facebook och instagram.